Termékek Menü

A Carbon3D megoldása a jelenleg leggyorsabb 3D nyomtatás

Sokan tudományos fantasztikumként könyvelik el, ha meghallják azt a kifejezést, hogy 3D nyomtatás, és vannak akik nemcsak láttak már ilyen nyomtatót élőben, de használták is. Egészen idáig nem is volt annyira menő dolog a 3D nyomtatás, mert drága, bonyolult és időigényes.

Carbon3D

A hagyományos 3D nyomtatók rétegenként építik fel a megformálni kívánt objektumot, 3D modelleket számítógépről töltik föl, és a nyomtatófej vékony szeletenként rakja össze a munkadarabot. Ez természetesen hosszú folyamat, néha akár napokig is eltarthat, a sorozatgyártásra kihegyezett nagyipari fröccsöntő gépekkel nem veszi fel a versenyt.

Viszont a Carbon3D felkavarta az állóvizet, az új nyomtató percek alatt legyárt egy munkadarabot. A nyomtató itt nem rétegenként, hanem folyamatosan állítja elő a készülő objektumot. Ehhez egy fényre megszilárduló folyadékot használnak alapanyagként. A folyadékot tároló kád alatt egy ultraibolya fényt sugárzó projektor van, ami a munkadarab keresztmetszetét villantja a folyadékba, miközben a megszilárduló rész folyamatosan kiemelkedik a folyadékból. A megszilárduló rétegek letapadásának megelőzésére, a tervezők egy 30 mikron vastagságú holtzónát alakítottak ki, ide oxigént juttatnak, így csak az szilárdul meg, aminek meg kell. Az új módszer egyértelmű előnye a gyorsaság, ezzel a sebességgel már a nagyipari felhasználás is lehetséges. Természetesen ez a nyomtató sem lesz olcsó mulatság (bár, az ára még nem nyilvános), de mérföldkő a 3D nyomtatásban, a sebességet tekintve mindenképp.

Forrás: carbon3d.com

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus