Termékek Menü

A DVD-RAM lemezekről röviden

A DVD-RAM egy nagy kapacitású optikai írható olvasható lemezt jelent, általános célú számítógépes tároló eszköz, többszöri olvasásra, írásra és törlésre, a lemezen tárolt adatok ugyanúgy közvetlenül érhetők el, mintha merevlemezen lennének. Egy DVD-RAM lemez felülete nincs szekciókra osztva, ezért nem szükséges a szekciót lezárni az írás után.

DVD-RAM formázása

A DVD-RAM magneto-optikai (fázisváltás) elven tárol. Ez a technológia lézersugárral felmelegíti a lemez belső rétegében lévő mágneses anyagot, és külső mágneses térrel váltja át a mágneses domének polaritását. Az átváltás legalább 100000-szer lehetséges, a CD-R lemezeknél alkalmazott előformázott spirális sávot, úgynevezett barázdákat hoznak létre a fej vezetésére, a fordulatszám tartására és időzítésre. A felírt adatok a barázdák közötti felületre kerülnek.

DVD-RAM lemez felépítése

A DVD-RAM is hasonló barázdákat tartalmaz, viszont a technológia lehetővé teszi, hogy a barázdákba és a barázdák köré is rögzítsünk adatokat, ezért a DVD-RAM lemezen adatokat lehet írni a barázdákba, illetve a barázdák közé is, de az előformázott barázdákba címjelet is tárolnak, és a barázdák hullámzásának modulációja órajel előállítására is használható. A barázdák és az elődomborított szektorfejlécek a lemez gyártásakor jönnek létre.

Az egyoldalas DVD-RAM lemezeket kazettával és kazetta nélkül is forgalomba hozzák.
Két kazettatípus létezik: zárt és nyitott, melyből a lemez kivehető.
A kétoldalas DVD-RAM lemezeket csak zárt kazettában forgalmazzák.

DVD-RAM

 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus