Termékek Menü

A szelfibot eredete

A tripodnak volt három lába. Monopod lett belőle, amikor a három lábából kettőt leszereltek. A jóval kisebb súly miatt sokkal jobban hordozható, egy lábbal szűk helyeken is használható, a használatba vétel mindössze egy teleszkóp kihúzásából és az állvány letámasztásából áll. Innen már csak egy lépés a szelfibot születése...

A fotósok mániája, hogy mesteri expozíciókhoz a lehető legstabilabb állványokat használják. Mindenki látott már háromlábú fotó állványt - nos, az a tripod. Sok helyen azonban egy háromlábú állvány csak nyűg volt, mert nem lehet egy pillanat alatt pozícióba állítani és a három láb nem minden helyzetben stabilizálható, a helyszűkéről nem is beszélve. Ezért ha szűk helyről kellett fényképezni, először praktikusan a háromlábú állványokat összecsukva használták, egyik lábát kihúzva, ez azonban nem volt ideális. A fotósok tehát akkor használnak ilyen egylábú "monopod" állványokat, ha a kis súly, vagy a gyors pozíció váltás a cél.

   A monopod hasznos minden esetben, amikor menet közben nagyon rövid idő alatt stabil pozíciót kell felvenni és nagyon számít a súly. Ilyen helyzet például egy focimeccs, ahol a pálya körül rohangálva kell remegésmentes fotókat készíteni. De ilyen egy erdőjárás is, ahol egy pillanat alatt “repül a kismadár”, vagy őz szalad át. Egy fotósnak tehát legfőképpen azokban az esetekben hasznos a monopod, ahol az expozíciós idők miatt nagy hangsúly van azon, hogy milyen záridőket tudunk bemozdulás nélkül, stabilan kitartani. Az alföldön villámokat fotózó fotósaink is egy könnyen letehető és főleg könnyen felkapható monopoddal járnak a legjobban, mivel fontos, hogy pillanatok alatt stabil pozícióból készülhessen a felvétel. A fotósok által használt kis helyen elférő, könnyen hordozható és könnyen munkába állítható egylábú kamera állványokat a mai napig fejlesztik különböző szempontok szerint, azonban továbbra is monopod funkcionalitással. A finomságokat kedvelők nagyra értékelik, ha a monopod rúd alján van egy kis kinyitható tripod szerű szerkezet a még stabilabb állásért, de sokan ellensúlyos botokat is megálmodtak már. A tripodok teleszkópos lábát a monopodok is megörökölték, ám az egylábú állványokat selfie botként használva a teleszkópnak később más jelentősége lett, sőt az alapvető funkció és a felépítés is megváltozott. A tripodból így lett szép lassan monopod, ám ez még mindig nem a selfie bot.

A szelfibot születése

Először talán az önarckép igénye jelent meg, aztán az önarckép mindenféle különös helyzetekben. Néhány helyzet azért tényleg fotóért kiált, vagyis a selfie-t a mai technikával és önkifejezési vággyal nem lehet a szőnyeg alá söpörni. Visszatérve a botra, ha vérkomolyan vesszük és fotós szemmel nzzük, akkor a selfie bot jelentősége a látószög növelése a fókusztávolság növelésével. Az ilyen önfotóknál ugyanis fontos, hogy minden benne legyen, aminek benne kell lenni. Ezért a selfie-nek is jól jön, ha nem csak kinyújtott kar távolságából tudjuk elsütni a képet. Igen, egy rúd kell, de ezáltal messze kerül a készülék. Sebaj, csinálunk hozzá elsütőszerkezeteket és van egy botunk, aminek a végére kamerát rögzítünk. Amint ez megvan, a távkioldókkal máris mehet a selfie. Ez pedig már selfie bot.

A selfie botoknak egy másik funkciója is kialakult, amit a fesztiválok és a kalandfotók ihlettek. A tömeg fölé nyújtva egyedi perspektívákból fotózhatunk, a kalandok élményeinek fokozásához pedig olyan helyekre nyújthatjuk a kamerát, ahonnan elvileg nem lehetne fotót készíteni.

De mi a szerepe a monopodnak a selfie bot kialakulásában? Technikailag a selfie bot örökölte a teleszkópokat, a kamerarögzítő fejet, és a fogantyút. A selfie bot a masszív kivitelű akár 2-5 kilós monopodohoz képest egy kézben tartható, könnyű tartóeszköz a maga 130 grammjával. Szóval valaki nyilván egy böszme monopodot használt egy önfotóra, amit meglátott egy jó üzleti érzékkel megáldott vállalkozó. Könnyített botot készített és 3 változatban kezdte gyártani exponáló gombtól függően, valamint bevezette a selfie stick (selfie pálca) elnevezést. Ezt a vállalkozót ma már az sem érdekli, ha sokan a hordozható, csuklópántos, letámaszthatatlan selfie botokat tévesen monopodnak hívják. Egyre több helyen a selfie-botok és monopodok különböző kategóriái alakulnak ki felhasználási céljuk szerint. Az univerzálisan használható szelfibotok mellett már külön selfie botot gyártanak telefonhoz, tablethez és videokamerákhoz is, de vannak mobil és fix használatra szánt állványok is.

A Sefie bot továbbra is a menet közben magunkról készített fotók legjobb eszköze marad.

Tartalomhoz tartozó címkék: Selfiebot-kisokos