Termékek Menü

BPG – az új digitális képformátum

Az új képformátumot egy francia szoftverfejlesztő alkotta meg. Elképzelhető, hogy hamarosan már nem JPEG, hanem BPG formátumban tároljuk majd a képeinket.

BPG vs JPG
A kép baloldala BPG, a jobboldala JPEG formátumban készült

Nyílt titok, hogy jelenleg messze a JPEG a világ legnépszerűbb digitális fénykép formátuma: a fotósok túlnyomó többsége JPEG állományokat rögzít fényképezőgépével és az interneten fellelhető képek többsége is ilyen formátumú. Az elmúlt években több kísérlet is volt a formátum egyeduralmának megtörésére, ezek azonban szinte kivétel nélkül kudarcot vallottak, most viszont felbukkant egy újabb ígéretesnek tűnő kihívó.

Ez pedig nem más, mint a Fabrice Bellard által kifejlesztett BPG, vagyis Better Portable Graphics formátum. Közlése szerint a Better Portable Graphics (BPG) ugyanakkora méret esetén sokkal jobb képminőséget kínál, mint a JPEG – mindezt Fabrice Bellard a honlapján több fotóval alá is támasztotta.

A BPG bármiféle kiegészítő nélkül megjeleníthető a böngészőkben, ehhez csupán a JavaScriptre van szükség. A Better Portable Graphics a H.265-ként is ismert High Efficiency Video Coding (HEVC) videotömörítésen alapul, a színmélység pedig csatornánként 8 és 14 bit között van. A BPG formátumú képekbe különböző metaadatok (EXIF, ICC, XMP) illeszthetők be, azért, hogy elhelyezhetők legyenek bizonyos kiegészítő információk.

Ugyanakkor a BPG formátumú felvételek létrehozása most még meglehetősen bonyolult, kizárólag parancssori eszközökkel lehetséges. Bellard egyébként a BOG-dekódolót a BSD licenc alatt jelentette meg. Viszont a BPG-ben van alpha channel, ami által transzparens is tud lenni. Ha tehát mégis elterjed, lenyomhatja a PNG formátumot is!

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus