Termékek Menü

Chromebox és az adattárolás

A Chromebox elgondolás nem más, mint a PC lekicsinyítése. A lekicsinyítés tulajdonképpen annyi, hogy a Google szerint ma egy PC úgy néz ki az asztalon, hogy mindent felhőben tárol hogy csak a processzor és a memória foglaljon helyet. Kis hely maradhat még az adatátvitelt biztosító szabvány csatlakozóknak is. Ha ez nem felel meg, akkor pedig tele kell bombázni az asztalunkat USB zsinórokon lógó hordozható adattároló kütyükkel. A PC mérete viszont csak tenyérnyi lehet!

Chromebox megjelenése

A Chromebox testesíti meg a Google 2012-es asztali miniPC ötletét, a Cr-48 concept PC-ből kiindulva. Végül is sokan kísérleteztek már hasonló marketing fogással, azonban úgy néz ki, a szél most nem a gyártók, hanem a szolgáltatók felől fújja a szelet a sales-marketing vitorlába. A Chromebox liszenszért sorba álltak olyan neves gyártók, mint a HP, Dell, Samsung, Acer és az ASUS. Lassan már Magyarországon is kezd terjedni és aki manapság egy "ááá, csak netezéshez kell" igényhalmazzal keres számítógépet, jobbat nem is tudnánk ajánlani.

Chromebox, a "munka-playstation"

A WiFi router mérteű dobozokban a szokásos processzorokat és lapkakészleteket találjuk, de a gyártói specifikációk adataiból egyáltalán nem fontos a RAM vagy a processzor, hiszen a gépen futó Chrome-OS (jól megcsinált Linux bulid :) ) teljesítménye egyenlőre még csak annyiban összehasonlítható valamivel úgy egyáltalán, hogy 10-15 másodperc alatt úgy boot-ol be, mint a kisangyal. Specifikáció szinten nagyon izgalmas még az is, hogy a kis gépezet tele van háttértár bővítő csatlakozókkal.

A Doboz belső világa

Processzor: a megszokott i3, i5, i7, vagy hasonló
RAM: DDR3

A grafika és a lapkakészlet minden gyártónál és piacon eltér. A grafika nagyjából egy Intel 4000/4400 kategóriának felel meg.

Csatlakozók

USB-3.0 csatlakozók (általában 4 db)
SD/MMC kombinált csatlakozók
RJ45
HDMI
Jack: audio

Operációs rendszer

A Google Chrome OS-re keresztelt Linux verziója

Szolgáltatások

GoogleDrive hozzáférés (ártól függ)
Chrome Store-ban található Chrome-OS alkalmazások

Chormebox és az adattárolás

A Chromebox egyik érdekessége, hogy a tárolóhelyeket nem feltétlenül akarja beépítve megoldani. A Chrome OS még a dobozban kel életre, de már nem kizárólag a szobában lévő erőforrásokra támaszkodik: a Google fiókkal ingyenesen hozzáférhető 15GB GoogleDrive kapacitás helyett 100GB ingyenes tárhellyel csábít a felhőbe, igaz csak két évig ingyen. Miért fontos ez? Mert a Chromebox marketingje a már-már ódivatú 16 GB-os kapacitású SSD-vel nem is igazán engedi a dobozon belül a beépített tárhely versenyt, hiszen egyrészt a felhő a saját gyermekük, másrészt ma már nem az 512kB-os a "csajozós" pendrive, vagyis bármikor HDD méretű kapacitásokat hurcolhatunk egy hüvelykujj köröm méretű microSD kártyán (a 11 éves 512kB-os Kingstonom tökéletesen működik, azért sem dobom ki!). Ha az SD, MMC és USB flash memóriák maximális előnyeit hatékonyan ki akarjuk használni, érdemes tájékozódni, milyen SD és USB vezérlőt kapunk a memóriakártyák által biztosított gyors adatforgalomhoz. (SD kártyáknál: UHS képesség, Class4/Class10, SDHC/SDXC, pendrive-oknál: USB-2.0/USB-3.0?)

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus