Termékek Menü

Facebook drónok VS. Google wifilufik

A Facebook legambiciózusabb tervei közül, a drónokkal biztosított internetelérés, új fázisba ért. Alig egy évvel ezelőtt vették meg az Ascenta nevű dróngyártó céget, de már a tesztrepülésekre idén nyáron sor is kerülhet, viszont a drónok kereskedelmi forgalomba kerülésére még éveket kell várni, de így is nagyon gyorsan halad a projekt. 

Facebook drón

A teljes drónflotta 1000 darabos lesz majd a tervek szerint. Az Aquila kódnevű drónok súlya darabonként hozzávetőleg egy kisebb autóét teszi ki, viszont a szárnyfesztávolság nagyjából akkora lesz mint egy Boeing 767-esé. A V alakú robotrepülők természetesen napenergiával fognak működni, és vélhetőleg egy felszállással akár 3 hónapon át fogják tudni folyamatosan 18-27 ezer méteres távolságba szolgáltatni lézerrel az internetet. Az internet óriásai számára kezd szűk lenni a fejlett világ, és minden lehetőséget megragadnak a terjeszkedésre, az új potenciális felhasználók elérése érdekében. 

Project Loon

A Facebook mellett a Google wifilufija is versenybe száll, szó szerint, ugyanis a Google 2011-ben kezdett el dolgozni a Project Loon nevű tervén. Amelynek célja, hogy vezeték nélkül, óriási léggömbökkel juttassák el az internetet a világ nehezebben elérhető pontjaira is. Jelenleg a Google „wifilufik” 100 napig képesek egyhuzamban a levegőben maradni. Mindkét terv szokatlan és érdekes, de inkább szokatlan lesz majd, ha mindez megvalósul és tényleg drónok meg léggömbök lepik el majd az eget...

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus