Termékek Menü

Ha elmegy az internet ezt a cápát (is) lehet hibáztatni!

Lencsevégre kaptak egy cápát, amint éppen a Csendes-óceán mélyén futó egyik internetkábelt csócsálja. Az óceánok mélyén hatalmas kábeldzsungel terül el, ezen kábelek nélkülözhetetlenek az internet működéséhez, és viszonylag sérülékenyek, de a környező országok egyikének sem éri meg tönkretenni őket, hiszen saját magukat is elvágnák az internettől. A cápákat viszont tesznek rá, hogy megy-e otthon a Facebook, vagy a Youtube.

A nem természetes objektumok által megzavart állatok tevékenysége egész országokat foszthat meg átmenetileg az interneteléréstől. Egyes vélemények szerint elképzelhető, hogy Vietnam tavaly nyári nagy internet problémáját is az okozta, hogy a cápák kóstolgatták az ország internetes összeköttetését biztosító 5 kábel egyikét. A fenti videón állítólag a tettes cápa látható.

A szakemberek jó ideje keresik már a megoldást arra, hogy csökkentsék a több száz millió dollárból lefektetett kábelek sérülékenységét. A Google például nemrég úgy döntött, hogy kevlárborítással látja el a vezetékeket, mert a speciális rostanyagot igen nehéz elvágni, átszúrni vagy átharapni. Ezek a kábelek nélkülözhetetlenek az internet működése szempontjából, mert bármilyen meglepő is, a műholdak alig vesznek részt az internetes adatforgalom lebonyolításában. A kábelek behálózzák az egész világot, és hogy komplexitásukról némi fogalmunk legyen, érdemes megnézni az alábbi képet, az óceánok alatt futó óriásvezetékekről, illetve ezen az interaktív térképen, meg lehet tekinteni a kábelek aktuális helyzetét.

az óceánok alatti kábelek

Forrás: PriMetrica, Inc. hvg.hu

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus