Termékek Menü

Milyen adathordozót válasszak?

Milyen típusok vannak? Mennyit bírnak, vagy mennyi ideig tárolják adatainkat? Mi a különbség látszólag két ugyan olyan lemez között?

A technikafejlődésnek köszönhetően egyre több és több adatrögzítési lehetőség áll rendelkezésünkre, amelyekkel évekig vagy akár évszázadokig tárolhatjuk dokumentumainkat. Minden tároló eszköz egyedi tulajdonságokkal bír, beleértve a hordozhatóságot, adattárolási kapacitást és rögzítési technológiáját.


CD és DVD lemezek

Az egyik legelterjedtebb adathordozó és tároló eszköz napjainkban is a CD/DVD lemezek. Ezeknek az adattárolási képességük megfelelő körülmények között tárolva 10-15 év. Abban az esetben, ha DVD lemez mellett döntetnénk, hogy adatainkat őrizze éveken keresztül, akkor érdemes az archiválási minőségű* speciális réteggel ellátott lemezeket választanunk. 
*következő cikkben részletezzük

A DVD lemezeket is egyre több méretben (4,7 GB-8,5 GB), és egyre több lehetőségekkel (nyomtatható, gravírozható, újraírható) ruházzák fel a gyártók, így népszerűsítve termékeiket. A CD-k is hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, itt azonban méretben van különbség mivel a lemezek kapacitása 700 MB.  

DVD-R, DVD+R: Egyszer írható lemezek. A plusz R gyorsabban írható, tartósabb
DVD Dual Layer: Dupla rétegű lemezek 8,5 GB tárolással
DVD Blu Ray: Blu Ray lejátszóba alkalmas lemezek 3D-s filmekhez
CD, DVD LightScribe: Gravírozható az a felületük ahová nem írunk adatokat
CD, DVD nyomtatható: Akár fényképet is nyomtathatunk felületére 
CD, DVD RW: Újraírható lemezek, akár többszöri alkalomra 

1,10, 25, 50, 100 darabos kiszerelésekben

Kifejezések:

Shrink, Bulk: Átlátszó fóliás csomagolás 
Cake:
Átlátszó műanyag henger alakú tároló doboz
CD Normál tok:
10,4 mm vastagságú műanyag tok (átlátszó, fekete, színes)
DVD Normál tok: 14 mm vastagságú műanyag tok (átlátszó, fekete)
Slim tok:
5,2 -7 mm vastagságú műanyag tok (átlátszó, fekete, színes)
NO ID:
Nincs a lemezen semmilyen márkajelzés gravírozva
2x, 4x, 6x, 16x, 52x:
A lemezek írási sebessége

A lemezeknek nagy kötöttsége, hogy az újabb típusú hordozható gépekbe nem mindegyikben van lemezmeghajtó, így azt külön lejátszó (optikai meghajtó) segítségével tudjuk kezelni. Azt sem érdemes említésen kívül hagyni, hogy a lemezek karcolódásával veszítünk adatainkból.

Előnyök: olcsó, elterjedt, könnyen használhatóak, nem igényel előformázást.

Hátrányok: 10-15 évig képes adatot tárolni, a karcolódás adatvesztéssel járhat.

 

Pendrive vagy USB stick

Az adathordozó eszközök piacán a másik legelterjedtebb termékek a pendriveok. A felhasználó kedvére válogathat színben, méretben, kialakításban, tároló kapacitásban, és adatátviteli sebességben is.

A pedriveoknál a legkorszerűbb adatátviteli csatlakozó az USB 3.0-ás.  Amennyiben készülékünk is rendelkezik ilyen porttal, nagyban felgyorsíthatjuk az adatcserét két eszköz között. Abban az esetben, ha USB 2.0-ás porttal rendelkezik, eszközünk az eszköz csak ennek a sebességét tudja kihasználni (USB 2.0 adatátviteli sebesség 480Mbit/s = 60 MB/s, míg az USB 3.0 adatátviteli sebessége elérheti az 5 Gbit/s = 640 MB/s).

Az USB 3.0-ás eszközöket legegyszerűbben úgy tudjuk megkülönböztetni, hogy ezeket rendszerint türkizkék színnel jelölik. Érdemes megemlítenünk a tároló kapacitást is, ami 4 GB-tól egészen az 1 TB-ig terjed. Aki mindennapra keres adatainak menedéket érdemes a pendriveot választania. 

Ezek az eszközök már kényelmesen használhatóak bárhol, és a kíváncsiskodók ellen, akár jelszóval is védhetjük adatainkat. Érdemes minden esetben megbízható helyről beszerezni termékünket, mivel ezeket is hamisítják, így könnyen prédává válhat a jóhiszemű vásárló. A pendriveokat érdemes formattálni első használat előtt.

Előnye: egyszerű könnyű használat, kis helyen elfér, sok adat fér rá

Hátrányok: könnyen elveszíthető, hamisítják

Memóriakártyák azaz SD és Micro SD kártyák

Memória kártyák is szintén már a mindennapjaink részévé váltak. Egyre többet használjuk okos készülékeinkben, tabletekben, fényképezőgépekben. Többféle méretű és kapacitású létezik belőle a "micro"-tól egészen a "compact"-ig. Míg az SD kártyákat főleg fényképezőgépekbe és videókamerákban használjuk, addig a Micro SD kártyákat Okostelefonokban és Tabletekben alkalmazzuk. Fényképezőgépekhez elég sok gyártó alakította ki az úgynevezett Compact Flash kártyákat, amik igazán a nagyteljesítményű gépekhez valók, így megkönnyítve a gyors sorozatfelvételt és a minőséget.

Az SD és Micro SD kártyáknak az alábbiak szerint változik az adat átviteli sebessége:

 

Osztály

Minimális teljesítmény

Alkalmazás

 Class 2

2  MB / s

SD videofelvétel

 Class 4

4 MB / s

Nagy felbontású videó (HD) felvétel, beleértve a Full HD (720p-től a 1080p/1080i)

 Class 6

6 MB / s

 Class 10

10 MB / s

Full HD (1080p) videó felvétel és egymást követő felvétel HD állóképek (nagy sebességű adatbusz)

 UHS Speed ​​Class 1 (U1)

10 MB / s

Valós idejű adások és a nagy HD videofájlok (UHS busz)

 UHS Speed ​​Class 3 (U3)

30 MB / s

4K video fájlok (UHS busz)

Ezek az eszközök manapság már nem csak az adattárolásra, hanem az adattovábbításra is képesek. A fejlesztések jóvoltából lehetőség adódik arra, hogy az eszközünk wifi hálózaton ( 802b/g/n szabványú WLAN) keresztül is tudjon kommunikálni más készülékekkel is.  A termék, egy egyszerű szabványos SDHC kártya, amely wifi kontrollerként is működik.

Érdemes ezeket a termékeket is megbízható helyről beszerezni, mivel ezeket a termékeket is hamisítják, amit a legtöbbször úgy lehet észrevenni, hogy az adatátvitel az előírtnál lassabb, vagy nem akkora a kapacitása az eszköznek, mint amennyivel hirdették. 

A memória kártyák is kiválóan alkalmasak mindennapi felhasználásra és adattárolásra, a minőségi kártyák esetében beszélhetünk akár egymillió órás működési időről is (a nem minőségi kártyák élettartam jóval kevesebb). Ez abban az esetbe érvényes, ha kártyát szakszerűen használják, igaz a kisebb ütődéseket még elviselik, de a komolyabb környezeti behatások csökkenthetik a kártya élettartamát (szándékos rongálás, koszolódás, korrodálódás). 

Többen napi rendszerességgel használjuk, mégis elsiklunk afelett, hogy mi is valójában a különbség  az SD, SDHC és SDXC memória kártyák között.

Külső formára, kialakításra nem sokban különböznek egymástól, azonban tárhely kapacitásban annál inkább. A hagyományos kártyák esetében a mérettől függően változik, hogy melyik termékről is beszélünk. SD kártyákat manapság már ritkábban lehet találni, ezeknek az eszközöknek a kapacitása 2GB vagy kisebb. Az SDHC (SD High Capacity) kártyák adattároló képessége jóval magasabb, 4GB-tól egészen 32GB-ig beszélünk. Végül, de nem utolsó sorban az SDXC (SD Xtended Capacity) kártyák, amelyeknek 64GB-tól 1TB-ig rögzíthetik dokumentumainkat. A sebességüket tekintve az SDHC és SDXC Class 4-estől a Class 10-esig azonfelül pedig UHS Speed Class 1 (U1) és UHS Speed Class 3 (U3) hatékony.

Előnyök: sok elektronikai eszközben használható (fényképezőgép, telefon, tablet stb…), kevés helyen elfér, nincs szükség előformázásra azonnal használható.

Hátrányok: könnyen elhagyható, fényképezők esetében figyelembe kell venni a kompatibilitást.

 

Külső - belső merevlemezek vagy HDD és SSD

A következő nagy adathordozó típus, amiről szót ejtünk azok az SSD és HDD adattárolók. A HDD- k egy mágnesezhető réteggel bevont forgó lemezen tárolja adatainkat, melyet a forgó lemez fölött mozgó író/olvasó fej ír vagy olvas. A HDD-nek az adattároló kapacitás egészen 10 TB-ig terjed, amit érdemes több részre partícionálni*, főleg ha operációs rendszer is fut a meghajtón. 

*partícionálni: A partíció merevlemez egy önálló logikai egysége, amely fájlrendszer tárolására alkalmas. Ahhoz, hogy egy merevlemezt használni tudjunk, legalább egy formázott partíciót kell tartalmaznia.

Az SSD-k a HDD-kel szemben nincs mozgó alkatrészük, ezáltal ellenállóbbak a külső behatásokkal szemben, valamint gyorsabb az adattárolás, adatbetöltés is. Mindkét meghajtónak létezik hordozható változata, amit megfelelő eszközhöz csatlakoztatva pillanatok alatt hozzáférhetünk dokumentumainkhoz. A HDD-k USB 2.0 és USB 3.0 csatlakozó felülettel rendelkeznek. Az SDD olvasási sebesség 520 MB/s (felsőbb árkategória), írási sebesség 320 MB/s (felsőbb árkategória).

A rohamos technikai fejlődés kifejlesztette ezeknek az ötvözetét az SSHD(Solid State Hybrid Drive)-t és a HHD(Hybrid Hard Drive)-t. A két rövidítés mögött húzódó koncepciókat tekintve nincs lényegi különbség.

Előnyök: HDD több TB adat tárolásra is alkalmas, SSD nincs mozgó alkatrész, gyors, csendes, gazdaságos működés

Hátrányok: HDD az SDD-vel szembeni lassabb működés, SDD drágább, mint a HDD

Következő cikkben:
Mi az a AZO és a MABL réteg? Mi alapján válasszak lemzeket ha 50 - 100 évig is adatokat akarok rajta tárolni?

Hasznosnak találta írásunkat? Nyomjon egy tetsziket vagy +1 -et!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: cikkek
blog comments powered by Disqus