Termékek Menü

Kísérletezik felhasználóival a Facebook

Facebook hírfolyam kísérlet - dvd olcsón blogKomoly Facebook kísérletnek lehettünk szemtanúi!.

Aki a Facebook hírfolyamával kicsit is tisztában van tudja, hogy az nem hű tükre a világnak, sőt még a közösségnek se.

Arra azonban kevesen gondolnának, hogy a közösségi oldal meg tudja változtatni a bejelentkezés után fogadó képek, videók és üzenetek egyvelegét, azok "üzenetét, hogy ezzel is manipulálják a felhasználó kedélyállapotát.
Erre az ötletre azt reagálhatnánk, hogy egy közösségi oldal nem fog a beleegyezésünk nélkül kísérleti egérnek használni, nem fogja manipulálni a történéseket, legfeljebb megfigyel. De biztos?

2012 januárjában pontosan ez történt. 700.000 Facebook felhasználó hírfolyamát manipulálták. A felhasználók egyik része csak negatív posztokkal és képekkel találkozott, míg mások az ellenkezőjével. A közösségi oldal megfigyelte, milyen érzelmi töltettel tölti meg a felhasználót a negatív és a pozitív poszt, majd ennek tükrében milyen hangulatú posztot rak ki ő maga. 

A piszochológiával foglalkozók között közismert, hogy az érzelmek ragadósak, a Facebook is épp ezt vizsgálta, online környezetben. A kutatásból kiderült, az érzelmek terjedéséhez nem szükséges fizikai környezet, de tényleges interakció sem, ugyanis a felhasználók csak olvasgatták ismerőseik posztjait.

Szerinted van hatása a posztok érzelmi töltetének a te hangulatodra? 
Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus