Termékek Menü

Mi történik, ha megkarcolom a lemezt?

A karcolás kis adathibákat okozhat, amelyeket könnyű javítani. Az adatokat olyan erőteljes hibajavító technikákkal védik, amelyek képesek visszanyerni az adatokat még nagy karcolás esetén is. 

Gyakori tévhit, hogy egy karcolás a DVD-n több gondot okoz, mint a CD-n a nagyobb adatsűrűség és az erősen tömörített videó miatt. A DVD adatsűrűsége fizikailag négyszer nagyobb, mint a CD-ROM-é, tehát az igaz, hogy egy karcolás több adatot érint. Viszont a DVD hibajavítása tízszer jobb, mint a CD-ROM hibajavítása, és ez kiegyenlíti a nagyobb adatsűrűség miatt bekövetkező adatvesztést.

Fontos azt is megérteni, hogy az MPEG-2 ás a Dolby Digital tömörítés részben azon alapul, hogy eltávolítják vagy csökkentik a nem érzékelhető információkat, és a kitömörítés után nem az eredeti információkat kapjuk vissza. A nagyobb karcolások javíthatatlan hibákat is okozhatnak, amelyek I/O hibát eredményeznek a számítógépen, vagy pillanatnyi működési hibát a DVD- Video képén.

Paradox módon néha a legkisebb karcolások okozzák a legnagyobb hibákat (a karcolás iránya és tükröződése miatt).

Jó néhány eljárás létezik az MPEG videó hibáinak elrejtésére, ezeket valószínűleg felhasználják a jövőben megjelenő lejátszókban. 

< vissza

 

Tartalomhoz tartozó címkék: gyik