Termékek Menü

Flash memória áresés - olcsóbb SDHC, SDXC, CF, USB pendrive, stb...

Jól jön a nyaralás előtti felkészülésben, hogy jelentős áresésen vannak túl a flash memóriát tartalmazó SD kártyák, USB pendriveok, egyéb memory stickek 2015 április közepén-végén. Mi lehet ennek az oka?

Ha ok nélkül is megfelel az árcsökkenés, nézd meg egyből a kínálatot!


Az ingadozás oka általában

Az árak változását alapvetően két tényező befolyásolja: a kereslet / kínálat és a helyi valuták árfolyam ingadozása.

Ki hogyan reagál?

Az alacsony ár minden esetben vásárlás ösztönző, hiszen senki nem szeretne magasabb árakon venni, így olykor még tartalék forrásokat is bevonunk. Egyes esetekben az árelőny kihasználásával nagyot nem nyerünk, de szerintem mindenkinek megelégedést kiváltó sportélményt nyújt az olcsóbb beszerzés.

Egy árváltozás lélektana

A vásárlók száma a föld lakosságát tekintve egy darabig bővíthető, amit a gyártók kínálatuk bővítésével követnek. Ebben az arányban vannak olykor kisebb változások, kisebb ármódosulásokkal. A lényeg, ha az igény a nagyobb a kínálatnál, akkor az árak feljebb mehetnek. 2015 április végén nem tudjuk azt mondani, hogy új technológiai bejelentés, vagy új piac nyitása miatt a felvevők száma jelentősen növekedni fog. A gyártók oldaláról sem történt extrém lemaradás, vagy túltermelés. A jelenlegi csak egy kisebb árváltozás, amit elsősorban talán a válságból való kilábalás miatt megjelenő vásárlóerőnek is tulajdoníthatunk: kisebb túltermelés miatt kicsit csökkenhettek az árak.

A másik hatás teljesen kézzelfogható, hiszen az Euró árfolyamváltozása most hozzáadódott az előbb említett kereslet/kínálati arányváltozáshoz és a forintos árakon nagyobbat taszított lefelé.

Amikor a gyártók maradnak le

A gyártási kapacitás lemaradásának két jól publikált emlékét őrzöm, az egyik magyar vonatkozású. Az 1983-ban alakult Mikro Elektronikai Vállalat (MEV) világszínvonalat tekintve rendkívül korszerű chip gyártó technológiai bázisa a félvezető gyártásban hatással tudott lenni a memória és félvezető árakra. Az 1986-os titokzatos tűzesetben teljesen elpusztult gyártósorok termeléskiesése jelentős áremelkedést okozott az akkor éppen nagy növekedésnek indult PC alkatrész piacon.

A Közelmúltban (2013.09.26) a flash memóriák piacán az SD kártyák, USB pendrive-ok, és egyéb memory stick-ek egyik legjelentősebb gyártója, a kínai Hynix gyárának leégése lódította meg a memória árakat. A Hynix a Samsung után a világ második legnagyobb mikrochip gyártója, többek között a technológiai fejlesztésben is élenjáró Sandisk, és más neves gyártók beszállítója. Nem véletlen hát, ha a termelés egy Hynix méretű vállalatnál csökken, az jelentős árváltozást generál.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus