Termékek Menü

Mióta van selfie és miért ilyen sok?

A festőművészek is készítenek önarcképeket, ezért amióta a fotózást feltalálták, azóta nyilvánvaló törekvés, hogy a fotós is látszódjon a képen. A jelenséget ismerjük, csak a technika továbbfejlődött és az új jelenség egy elfogadott viselkedésforma lett...

Selfie az őskorban?

Barlangrajz. Biztos vagyok benne, hogy a rajzoló ott az egyik kis pálcikaember! Megvolt a kép, posztoltak social medián, csak nincs hozzáírva a történet.

Selfie a középkorban?

Egy festő felismerhetően adja vissza az arcokat, ha  képi világa nem túl absztrakt. Festői kézügyességgel nem áld meg mindenkit a sors, ezért nyilván nem lehet népszerű az önarcképkészítés, de már megjelenik az első festmények óta. (Szerintünk egy művész által készített portré valaki másról, az nem selfie) Sajnos még ha ki is állították a képet valahol - vagyis megvan a közösségi média -, ez így megint csak sima önarckép, ha nem az alkotó írta hozzá a kép készítésének történetét.

Selfie az újkorban

A selfie-t fényképezőgéppel és távkioldóval készítjük a mai napig. Az első selfie-nek titulált kép az amerikában élő holland kémikus Robert Corneliusról valójában még csak önarckép, mert nem posztolta közösségi médián. Szöveges poszt hiányában az alkotói sztori itt is hiányzik.

Selfie napjainkban

A Selfie eredeti meghatározása úgy szól, hogy önmagunkról készített fotó, melyet posztolunk valamely közösségi médián. Szóval nyilvánvaló, hogy az első valódi selfie egy Hopey nicknevű fórumozó képe az Australian Broadcasting Corporation fórumán 2002-ben megjelent posztban, ahol kép is van és a kép története is olvasható: részeg volt, elesett, felrepedt a szája, a képen az alsó ajka összevarrva, közelről látható. A kép azóta már csak városi legenda, mert a kép nincs a fórumon, de az oxford szótár magyarázata szerint is innen ered az első.

Miért ilyen sok a selfie?

Ha megnézzük a 2002-es képet, átérezhető a törekvés arra, hogy Hopey mennyire meg akarja mutatni
- a mindennapos eseményt ("berúgtam, jól éreztem magam"),
- a történet sztoriját egy szóban ("nem lett jó vége")
a nem mindennapos eseményt ("ilyen egy összevarrt száj")
- a saját baját (ott bibis :) )
- és egy kicsit saját magát ("ilyen a szám")

Ennyit manapság mindenki szívesen megmutatna magából, mert Andy Warhol 1968-ban bizony önbeteljesítő jóslatot fogalmazott meg azzal, hogy "a jövőben mindenki híres lesz, 15 percre".

Mi kell hozzá? Magunk felé fordított fényképezőgép telefonban, tabletben vagy önmagában plusz egy facebook, vagy instagram (stb...) profil. Ez ma már mindenkinél ott van, minden pillanatban! Ezért ilyen sok a selfie/szelfi/öncsi.

Természetesen nem árt egy okosabb social media képes mobil készülék, esetleg selfiebot, tükör, selfiebaba, selfie smink, selfiecipő és egyéb marhaságok egy jó arckifejezés-, háttér-, esemény-, társaság-, jelenség-, híresség társaságában. Jó szelfizést mindenkinek!

Tartalomhoz tartozó címkék: Selfie-blog