Termékek Menü

Néha úgy érezned, hogy rezeg a telefonod, pedig nem rezeg?

Szóval érzed ezt a bizsergést a zsebed tájékán, odanyúlsz, hogy felvedd a telefonodat, de egy darab hívásod vagy üzeneted sem jött. Mi történt?

Fantomrezgés

Nos a mobiltelefonokkal egyidős a „fantomrezgés” jelenség, amikor azt hiszed, hogy üzenetet, hívást kaptál, pedig valójában nem történt semmi. A Worcesteri Egyetem kutatói szerint a mobiltelefon ahelyett, hogy könnyebbé tenné életünket, néha csak hozzáad a stressz-szinthez.

Érdekes módon a jelenség nem a munkában, hanem elsősorban a mobil személyes használata során jelentkezik. Ilyenkor hajlamosak a tulajdonosok megszállottan újra meg újra ellenőrizni, hogy keresték-e őket.  A vizsgálat során különféle területekről több mint 100 személy töltött ki egy kérdőívet, valamint elvégeztek velük egy pszichometrikus stressz-tesztet is. Az okostelefonok csökkentették a munka során jelentkező stresszt, mivel a felhasználók úgy érezték, hogy a telefonjuk megkönnyíti a feladataik elvégzését.

A probléma ott kezdődik, amikor a magáncélú társas interakciókra is elkezdi használni az ember. A résztvevők közül sokan bevallották, hogy nyomasztja őket az új kapcsolatok fenntartásának kényszeressége és a folyamatosan érkező üzenetek. Állandóan ellenőrizték készüléküket, és sokszor úgy érezték, hogy rezeg a telefonjuk, még akkor is, amikor semmiféle üzenet nem érkezett. Ez aztán még jobban növelte a stressz-szintet.

Más kutatások szerint az emberek 68, mások szerint 90 százaléka érezte már úgy, hogy rezeg a telefonja, miközben nem is! Állítólag a jelenséget 2003-ban írt le először egy amerikai újságíró, mostanra a hivatalosnak tűnő fantomrezgés-szindróma mellett hívják hypovibrochondriának és ringxietynek is, többek között.

Hogy mitől van?

Egy clevelandi orvos, Jeffrey Janata magyarázata szerint „az idegrendszerben meglévő kapcsolatok, amelyek a rezgés érzésének hatására alakultak ki, könnyen aktiválódnak. Túlságosan megszilárdulnak, és a hasonló érzések részeivé válnak ennek a mintának.”
Akinek amputálták egy végtagját, gyakran panaszkodik a hiányzó testrészben érzett viszketésre, vagy még gyakrabban fájdalomra. Az amputált végtag idegeitől az emberi agy nem kap többé jelet, de a hozzá kapcsolódó agyterületek megmaradnak, ezért az agy igyekszik alkalmazkodni a változáshoz, így jobb esetben idővel az érzés megszűnik vagy mérséklődik
Az emberi agy a mobiltelefontól érkező, megszokott jelek (rezgés) híján ugyanúgy összezavarodik, mintha egy elveszített végtagtól érkező jeleket kellene önátszervezéssel pótolnia.
A fantomrezgés észlelői között sokan vannak a nagyüzemi mobiltelefon-használók, valamint főként azon személyek akik hajlamosak nagy érzelmi jelentőséget tulajdonítani a bejövő hívásoknak és üzeneteknek.

Gyógyítható?

Nos a fantomrezgést érzékelők szinte kivétel nélkül azt mondják, hogy nem nagyon zavarja őket ez az egész, nehezen tekinthető kórosnak a jelenség, és akkor a szindróma megnevezés sem helytálló, mert, akit nagyon zavarna a fantomrezgés, kidobná a szemétbe a mobiltelefonját, és várná, hogy a fantomrezgések idővel ritkuljanak, mígnem teljesen megszűnnek.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus