Termékek Menü

Szerverfűtés – Fűtsön Ön is szerverrel!

A német Cloud&Heat vállalat szerverszekrényekkel fűtené a lakásokat, a cég alapvetően felhőalapú szolgáltatásokat nyújt, azaz a felhasználók adatait távoli szerverek tárolják, melyekhez szinte bármilyen platformon hozzáférhetnek. A szerverek üzemeltetése igen költséges, meg kell oldani, hogy biztonságos és a gépek kellő hűtését biztosítani képes helyet találjanak a szervereknek. Sokan ötleteltek már azzal, hogy az egyes szerverparkok által termelt jelentős hőmennyiséggel mit kezdjenek.

Szerverfűtés

A cég ötlete azonban merőben más, nem szerverparkokba tenné a gépeit, hanem átlagos bérházak, lakások pincéjébe, garázsába telepítené a szervereket, azok az adott épület fűtési rendszerére csatlakozva „ingyenes” fűtést biztosítanának bérleti díjként. A cég fizetné a megnövekedett villanyszámlát és egyéb költségeket, eddig jól hangzik. Viszont a programba belépőknek van egy egyszeri 12 ezer eurós induló díj, ami magát a speciális, tűzálló szerverszekrényt és a telepítést fedezi. Ezt leszámítva 15 évig biztosan ingyen lesz a fűtés a téli hónapokban, ez azért elgondolkodtató lehet még a német lakosságnak is.

A szolgáltatás egyelőre csak Németországban érhető el. Az adatbiztonságról egy fejlett kódolási technológia gondoskodik, a szerverek borítását a vállalat szerint csak a saját szakembereik képesek megbontani. Franciaországban is létezik hasonló projekt, bár nem ennyire fejlett szolgáltatás, Qarnot néven.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus