Termékek Menü

Tablet vs. E-book olvasó

Nagy dilemma E-book olvasó vagy Tablet?

Nagy sikernek örvend ez a kérdés, mivel vásárlás előtt csak felméri a vásárló a terepet, hogy melyik is éri meg neki jobban, mi az, amire hosszú távon használná a terméket. Nem utolsó szempont, hogy mennyire is fogja megviselni a pénztárcáját az esetleges rossz döntés.

Kezdjük is az E-book olvasókkal vagy más néven E- könyv olvasóval.

Amennyiben a könyv olvasót valóban csak olvasásra szeretné használni, akkor nem is érdemes hezitálni a döntésen. Azonban ezekben a készülékekben is vannak „extrák”, amik megkönnyíthetik mindennapjainkat. A legtöbb E-book olvasón az USB csatlakozáson kívül van lehetőség vezeték nélküli (Wi-fi) kapcsolatra is, amivel közvetlen le is tölthetjük a készülékre a kiválasztott könyvet. Nagyrészt a készülékek többsége bővíthető memória kártyákkal, és lehetőség van rajta akár hangos könyvet is lejátszani. Abban az esetben, ha van telepített böngésző a készüléken szörfözhetünk is egyben az interneten is.

A termék megvásárlásakor érdemes olyan kijelző típust választani, ami nem fárasztja el a szemet, akár több óra olvasás után sem. A legjobb választás erre az eInk/Sipix kijelzők, ami szinte a papír tulajdonságát veszi fel és jól olvasható marad a kijelző, még erős napsütésben is, nem vibrál, nincs erős háttérvilágítása. Különböző méretekben kaphatóak, a piaci igényeknek megfelelően. Az e-könyv olvasóknak jóval, több az üzemidejük, mint a táblagépeknek, így akár egy feltöltéssel akár 45 napig is tudjuk használni készülékünket. Azonban vannak az LCD, TFT kijelzővel ellátott eszközök is, ami ha jobban vonz minket a színhűség, akkor érdemes inkább tableten gondolkodni. Ezek az eszközök hosszú órás használatra nem minden esetben alkalmasak (fárasztja a szemet), és az üzemidejük is kevesebb egy feltöltéssel.

E-book kijelző típusok:

2 nagy csoportra oszthatjuk a kijelzőket eInk/Sipix vagy LCD. Ami nagyban befolyásolja az olvasási élményt.

eInk képernyők:

eInk Pearl (Szürkeárnyalatos)

Az eInk Pearl a második generációs eInk papír technológiát használja, igen magas a kontraszt aránya, minőségibb megjelenést nyújt elődjénél. Jelenleg a leggyakrabban használt képernyőtípus az eReaderek között.

eInk Viplex (Szürkeárnyalatos)

Ez volt az eInk első generációs kijelző típusa, ezt a generációt váltotta fel a Pearl.

Sipix (Szürkeárnyalatos)

A Sipix a legismertebb versenytársa az eInknek az elektronikus papír technológiájú kijelző gyártásban. Hasonló tulajdonsággal rendelkezik, mint az eInk kijelzők.

eInk Triton

Az első színes elektronikus papír kijelző a piacon. Ez a képernyő 16 szürke és 4086 színárnyalatos. Ha mindenképpen a színes kijelzős készüléket szeretnénk vásárolni, érdemesebb e mellett a típus mellett dönteni.

LCD kijelzők:

LCD TFT

A TPS vagy Thin Film Transistor (TFT) egyik elsők között használt kijelző típus a színes e-book olvasók világában.

LCD IPS

Az IPS vagy In-Plane Switching LCD kijelző képernyő, nagyobb betekintési szög és élesebb szín megjelenést biztosít a felhasználók számára.

LCD FFS

Az FFS vagy Fringe egyfajta IPS technológia, amely ismert a szélesebb betekintési szögéről, ami akár 180 fok is lehet torzítás nélkül.

LCD LTPS

LTPS-alapú kijelzők lehetővé teszik a nagy felbontású alacsonyabb energiafogyasztás. Ez a típusú kijelző, amely gyorsabb és egységesebb, mint eddigi elődjei.

Előnyök: több napos használati idő egy feltöltéssel, nem fárasztja a szemet használat közben (eInk kijelző), egyszerű használat, könnyű hordozhatóság, árkategóriát tekintve olcsóbbak, mint a tablet, de ez nagymértékben függ az eszköz tudásától és márkájától is.

Hátrány: nem minden termék bővíthető, nincs minden eszközön vezeték nélküli kapcsolat; valamint audió kimenet.

 

Tablet vagy kézi számítógép

Vásárlás előtt azért érdemes meggondolnunk, hogy valóban szükségünk van-e erre az eszközre.  A tabletek nem helyettesítik teljes egészében a hordozható számítógépeket. Valamint adatbeviteli szempontból meg is nehezítheti a dolgunkat esetleges periféria nélkül. A mennyiben a hordozhatóság a naprakészség fontos a számunkra akkor valóban megéri beruházni egy táblagépre. Hely takarékosság szempontjából kisebb helyet foglal el, mint a normál laptopok, az üzemidejük is akár több lehet.

Abban az esetben, ha tántoríthatatlanul eldöntöttük, hogy nekünk egy ilyen eszközre szükségünk van, akkor már csak az alábbi pontokon kell átrágnunk magunkat, hogy megtaláljuk az igényeinknek legmegfelelőbb társat a mindennapokra.

A tableteket kettő elterjedt operációs rendszerrel hozzák forgalomba, (vannak ezen kívül másmilyenek is, de ez a kettő standard).   Az Applenek az iOS operációs rendszerével és a Googlenek az Android operációs rendszerével. Mivel az Androidos készülékek listája terjedelmes, így a rájuk fejlesztett szoftverekkel is lehetnek problémák, hogy esetlegesen telefonra van optimalizálva az adott alkalmazás és nem azt a felhasználói élményt nyújtja tableten, amit vártunk. Annyiból jobbak az Apple termékei, hogy az adott készülékre van szabva az adott program, így minimálisabb a hibalehetőség.

A másik jelentős szempont a méret.

 7"-8" közötti táblagépek. Előnyük, hogy olcsóbbak és mobilisebbek. Azonban akiknek vastagabb az ujjuk az átlagnál, vagy hosszú köröm, műkörömmel rendelkeznek, azoknak megkeserítheti a dolgukat a használtat, periféria nélkül.

 9"-11" közötti már klasszikusnak mondható kategória.

Ha fiatal korosztálynak választunk tabletet érdemes odafigyelni a felületképzésre is, hogy minél ellenállód legyen a külső behatásokkal szemben. A gorilla üveggel ellátott kijelzőkben nehezebb kárt tenni, mint egy hagyományosban és árban nem is sokkal drágább. Amennyiben nem találunk megfelelő konfigurációt az ilyen típusú tabletek között, egy egyszerű kijelzőfólia is védelmet nyújt az esetleges csepp és por;- szennyeződés ellen (ütődés ellen nem).

A készüléket védhetjük különböző tokokkal, valamint több hozzá csatlakoztatható perifériával is kényelmesebbé tehetjük a használatát. Praktikus megoldás lehet, olyan tokot választani, amiben a billentyűzet is benne van. Többek között a legtöbb készülék bővíthető memória kártyával, valamint mini HDMI csatlakózóval is el van látva, így átalakító segítségével a TV-hez is tudjuk csatlakoztatni. Választhatunk a tablethez kiegészítőként érintő ceruzát is a rengeteg kiegészítő mellett.

Abban az esetben, ha a hagyományos készüléknél kicsit többre vágynánk, a tablet készülékekben is vannak extrák.

Ilyenek lehetnek a GPS navigáció, Beépített mikrofon, DUAL SIM támogatás, fényérzékelő, Flash 10.1 támogatás, FM rádió, Gravitációs szenzor, Gyorsulásmérő, H.264 videó lejátszás*, Multi-touch kijelző, *Miracast-támogatás, Ultra vékony kialakítás, Retina kijelző, Vízálló,  E-iránytű, Hall- érzékelő (mágneses tér érzékelő)

* H.264 videó lejátszás: A H.264 egy kódolás szabvány, hasonló az  MPEG-2 és MPEG-4 keretrendszerhez.

* Miracast-támogatás: Vezeték nélküli kép és hang megosztás, lehetővé teszi a telefon és tablet számára a TV-re kijelzőjére való adattovábbítást. Gyakorlatilag egy vezeték nélküli HDMI kábel.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: cikkek
blog comments powered by Disqus