Termékek Menü

Tippek Androidos készülékek memóriájának gyorsításához illetve javításához

A Google Android a világ legsikeresebb mobilos operációs rendszere.

A nyílt forráskódú szoftver olyan gyártók telefonjain fut, mint a Samsung, a HTC, az LG, vagy a Sony. Alkalmazásokat a Play Store áruházboltból lehet letölteni, de emellett rengeteg egyéb szolgáltatás is elérhető a felhasználók számára. Az Android nem csak okostelefonokon és táblagépeken hódít, de autókban, médialejátszókban és tévékben is megtalálható.

Akik régi, kis teljesítményű Android operációs rendszerű készülékkel rendelkeznek, gyakran találkoznak azzal a problémával, hogy elfogy a rendszermemória. Ezt általában a letöltött, vagy gyárilag telepített programok frissítése esetén jelzi is a rendszer.

Nincs olyan operációs rendszer, amelyen időnként ne adódnának hibák és furcsa, váratlan jelenségek

Szerencsére azonban néhány egyszerű trükkel az esetek döntő többsége gyorsan orvosolható. 

Az andriodos telefonokon és tableteken háromféle memória is van: az operatív memória vagy RAM (ez nem adattárolásra, hanem programok futtatására szolgál), a belső memória (ez a számítógépek és laptopok winchesterének felel meg), és az opcionális külső memóriabővítés, ami általában micro-SD-kártya (USB-tárolónak is hívják).
 Itt számos Micro SD kártyát találsz a készüléked bővítésére! 
Ez utóbbi valami olyasmi, mint egy második vagy egy cserélhető winchester.

Hogy mik a különbségek a memóriakártyák között, és melyiket érdemes választani arról itt olvashatsz bővebben

1)  Összeomlik a Google Play Áruház

Amennyiben a Google Play Áruház összeomlik az elindítása után, akkor valószínűleg a háttérben a hibás cache áll. A legtöbbször ennek a törlése megoldja a hibát. A folyamat az Android eltérő változatain általában ugyanaz. Elsőként a Beállításokba kell ellátogatni, majd az Alkalmazáskezelőbe, és ott kiválasztani a Google Play Áruházat. Az adatok törlése és a gyorsítótár törlése gombokra kell rányomni, majd újraindítani a készüléket. Ha nem oldódik meg a jelenség, akkor ugyanezt a Google Play Servicesnél és a Google Services Frameworknél is meg kell csinálni.

2)  Nem tölti le az appokat a Play Áruház

Van, hogy a Google Play Áruház nem hajlandó letölteni és telepíteni az alkalmazásokat. Kis szerencsével a fentebb említett módszer is megoldja ezt a hibát, vagyis a gyorsítótár törlése. Ha ez nem szüntette meg a problémát, akkor következhet az előzmények törlése. Ehhez meg kell nyitni a Play Áruházat, majd a Beállításokba menni, és a Helyi keresési előzmények törlése sorra nyomni. 

3) Hogyan lehet újratelepíteni a Play Áruházat?

Ami azt illeti, rootolás nélkül nem lehet törölni a Play Áruházat, így aki azt hiszi, hogy törölte, az általában csak letiltotta. Az engedélyezéshez a Beállítások, Alkalmazáskezelő menüt kell kiválasztani, majd a képet jobbra csúsztatva ráállni a letiltott alkalmazásokra. Itt a Play Áruház már ismét engedélyezhető

4) Régebbi Play Áruház kell

Néha előfordul, hogy egy-egy készüléken az újabb Play Áruház nem hajlandó működni. Ilyenkor csak egy régebbi kiadás telepítése segíthet, és szerencsére az APK Mirror össze is gyűjtötte a különféle verziókat.

5)  Nincs elég hely a készüléken

Sajnos a felhasználók nem tudják bővíteni az Android fix tárhelyét, amelyet az appoknak biztosít a rendszer. Amennyiben kevés a rendelkezésre álló kapacitás, akkor hibába futhatunk. A legegyszerűbb persze az appok törlése ilyenkor, de nem mindig találunk meg ehhez minden szükséges mappát. A CCleaner nagy segítség lehet a takarításban, illetve a DiskUsage is, ami vizuálisan mutatja, hogy melyik fájlok veszik el a legtöbb helyet.

6) Tele a memória

A memória kapcsán a RAM-ról beszélünk, amiből általában a lehető legtöbbet szereti használni az Android. A windowsos világgal ellentétben ez itt nem baj, és ami azt illeti, elég a háttérben futó, különösen erőforrás-igényes appokra figyelni. A task killereket pedig jobb elfelejteni, a modern Android képes magának beosztani a rendelkezésére álló RAM-ot. 

7) Nem mennek a letöltések

Amennyiben valamiért nem működnek a letöltések, akkor az Android beépített letöltéskezelőjét kell előszedni. Valószínűleg a gyorsítótárával van probléma, aminek a törlése segíthet megoldani a hibát. Ehhez ugyanúgy a Beállítások, Alkalmazáskezelőbe kell ellátogatni, majd megkeresni a Letöltéskezelőt, törölni a gyorsítótárat, és csinálni egy újraindítást.  

8) Lejátszhatatlan videó

Sajnos nem minden androidos készülékre tesznek igazán sokoldalú videolejátszót gyárilag. Ebben az esetben problémát okozhat bizonyos formátumok lejátszása, és egy új programra lehet szükség erre a célra. Szerencsére rengeteg kiválóból lehet választani, és ha nem akarunk túl sokat keresni, mindjárt ott az asztali platformokon is oly népszerű VLC.
 

Forrás: http://pcworld.hu/

 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus