Termékek Menü

Vadászgépekkel juttatnák fel az olcsó műholdakat

A műholdak és a vadászgépek kombinálásától, a DARPA a költségek drasztikus csökkenését reméli. Az Airborne Launch Assist Space Access (ALASA), a műholdak vadászgépekről történő indítását, majd pedig megfelelő pályára állítását célozza meg. Még idén sor kerülhet az első tesztrepülésre, jövőre pedig műholdat is pályára állítanának a tervek szerint.  

ALASA project 2015

A "hagyományos" fellövéseket a legtöbb esetben évekre előre meg kell tervezni, mivel viszonylag kevés olyan indítóközpont és rakéta létezik, amely alkalmas a műholdak orbitális pályára történő állítására, és persze az anyagiak, 50 millió dollártól egészen 1 milliárdig terjedhetnek. Igaz a magáncégek (pl. a SpaceX) is fejlesztik saját rendszereiket, ezáltal egészen 10 millió dollárra szorítanák vissza egy-egy fellövés költségét, a DARPA viszont egy még olcsóbb megoldáson dolgozik.  

ALASA Project 2015 DARPA

A terv szerint: sugárhajtású vadászgépek aljára erősítenék a kicsi és könnyű, mindössze 50 kg-os műholdakat, amelyek két lépcsőfokozatban jutnának el a kijelölt célhoz, mindezt 24 óra leforgása alatt, legfeljebb 1 millió dolláros költséggel. Ezáltal nem lenne többé szükség nagy és költséges rakétákra, illetve az ezek fellövésére alkalmas kilövőállomásokra sem. A projekt első felében a szükséges szoftverek kialakítását végzik el, a Boeing pedig az új műholdak prototípusát állítja össze, hogy az első tesztrepülésre még az év vége előtt sort keríthessenek. Amennyiben minden jól hallad az első műholdat 2016 első felében lővik majd fel.

Forrás: sg.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus