Termékek Menü

Melyik a jobb nyomtatható vagy lightscribe?

Sokan nem tudják, de a nyomtatható lemezeket több felületű kivitelben is gyártják. Ilyen nyomtatható felületek: a fehér, fényes fehér, ezüst és kristályos borítású lemezek, amik akár vízállóak is lehetnek. Az, hogy milyen képet kapunk vissza a felületen nagyban függ a lemez nyomtatási felületétől, a kép felbontásától, valamint az adott nyomtatótól és az abban használt tinta festéktől. 

A nyomtatási felületek az alábbi módon térhetnek el gyártónként vagy típusként. 

Inkjet - Nyomtatható DVD, CD-k és BD-R lemezek tintasugaras lemez nyomtatóhoz, mint például a Primera, Epson, Microboards és Rimage

Akár otthonunkban is egyszerűen megtervezhetjük program segítségével a kinézetet, és arra alkalmas tinta sugaras nyomtató segítségével elkészíthetjük az egyedi borítót.

Thermal  - Fehér hőkötő lemezek, a rendelkezésre álló CD, DVD és BD-R formátumok kompatibilisek hőnyomtató például  Rimage Everest és a Prism.

Ezeknek a lemezeknek a felületét többnyire nyomda iparban használt gépekkel tudjuk egyedivé tenni, amit szintén program segítségével megtudunk előre tervezni.

Szitanyomás - "Shiny Silver" (fényes ezüst felületű) CD-R, DVD + R és DVD-R lemezeknek nyújt ideális nyomási felületet  legyen szó színes vagy fekete fehér.

Szintén nyomda iparban találkozhatunk ezeknek a lemezeknek a felületét kezelő gépekkel. A megtervezett borító szintén lehet színes vagy fekete fehér.

A másik nagy csoport, aminek a felületét egyedi borítóval láthatjuk el, a gravírozható vagy más néven lightscribe lemezek. Kezdetben a szépia színű lemezek voltak elérhetőek manapság azonban több monokróm színben is beszerezhetők például: piros, narancs, sárga, kék és zöld. A technika fejlődésének köszönhetően ezeket a lemezeket is egyszerűen tudjuk "gravírozni" otthonunkban, erre nincs is másra szükség csak egy olyan lemez íróra ami rendelkezik lightscribe lemez gravírozásának támogatásával. Az ilyen lemezeknek a gravírozási ideje 15-35 perc között van ami függ az író sebességétől, és a gravírozandó kép összetettségétől. Ezek a lemezek szinte a legkényesebbek a külső hatásokra. Abban az esetben, ha hosszú távon szeretnénk megőrizni a gravírozott képeket a lemez felületén, akkor szükséges betartani a megfelelő óvintézkedéseket, miszerint, ne érje a lemezeket napfény (uv sugárzás), nedvesség (víz vagy olaj) ha ez mégis előfordulna puha ruhadarabbal töröljük tisztára, ne használjunk semmilyen tisztító szert mert az rongálhatja a felületet.

Mind a két típus alkalmas egyedi borító készítésére, ami lehet akár logó is vagy más általunk tervezett vagy terveztetett kép. A lightscribe lemezek felületének tervezése közben viszont érdemes odafigyelni, hogy bizonyos világos és sötét színtartományok elveszhetnek.

A fent említett lemezeket lényesen könnyebb és biztonságosabb használni, mint például ha a felületen matricát használnák. A folyamat lényegesen több odafigyelést igényel, mivel ha nem jól van a matrica ráragasztva a CD/DVD lemezekre forgás közbeni esetleges felválása akár komoly károkat is okozhat a meghajtóban, nem is beszélve arról, hogy idő igényes, hogy mindenhol pontosan illeszkedjen a lemezen.

 

(forrásként felhasználva: http://www.verbatim.com/subcat/optical-media/professional-optical/)

Tartalomhoz tartozó címkék: cikkek
blog comments powered by Disqus